Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Harangmese

2010.04.18

 Harangmese

 Reggel korán ébredek. Télen még sötét köntöst hord az ég, nyáron már ugrándozik a napfény a földeken, vizeken. Frissen, jókedvvel indulok utamra. Hírül kell adnom, hogy végetért a pihenés ideje. A felnõttekre munka vár, a gyerekekre iskola. Ma is így történt. Szokás szerint a kakas megelõzött. Õ akart az elsõ lenni. Telekukorékolta picinyke falumat.
Az én hangom lágyabb, derűsebb. Végigfutok az utcákon, betérek az udvarokba, beszólok a házikókba, halkan nem rikoltozva. Késõbb nyilnak az ajtók, kibújnak az emberek. Arcukat megsimítom, aztán igyekszem tovább. Ha a szellõ hátára kap, átruccanok a szomszéd falvakba. Ott találkozom Bimivel és Bamival, õk is teszik a dolgukat. Bami sokat késik. Azt mondja, õ idõben kel. Ha így van akkor ugyan miért? Váltunk pár szót, elmeséljük egymásnak, mit álmodtunk éjszaka.
Délben megint elindulok. Ilyenkor nagy a nyüzsgés mindenütt. Beleszimatolok az ebédek illatába. A terített asztalokon sok a finomság. Hallom azokat a testvéreimet is, akikkel sose találkozom. Õk a rádiónál, tévénél dolgoznak fontos beosztásban. Néhányan elmúltak már 100 évesek. Bölcsek, ismerik a világ híreit. Bimiékkel ilyenkor is összefutok. Jaj,az a torkos Bami! Nem elég, hogy késik, a levesekbe is belekóstol. Azt hajtogatja,nem tud ellenállni. Ma történt vele valami. Reggel fickándozott a hajnalpírban, de ebédidõben nem jelzett. Betértem hozzá, aggódtam érte. Emberek vették körbe, kezük, ruhájuk olajos.
- Mi történt veled? - kérdeztem.
- Nem mûködik jól a motorom, rosszul volt beállítva, ezért késtem. Ugye, mondtam, hogy idõben ébredek? Most javítják - felelte, és megkért, zengedezzek helyette is. Szóltam a szélnek, jött fürgén majd letett a házikói közt, mert tovább sietet. Hát,igen, Bami falujában nagyon ízletesek a levesek. Csak egy picit kóstolgattam.
Délután elhatároztam, holnaptól megvizsgálom az én kisfalum ebédjét is. Bami a szokásos esti körúton már velünk együtt dalolt. És lám, pontos volt! Szép álmokat kívántunk a világnak?
Jó lenne egyszer megelõzni azt a kukorékoló kakast!

 

Kép

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.